fredag 18. mars 2016

Røde påskevin i siste liten

Snart er det påske og du har ikke tid til å få tak i noe ekstra godt fra bestillingsutvalget. Her er derfor noen rødvinstips på viner som finnes i Vinmonopolets basisutvalg. 

Rioja og lam hører sammen, og lam hører påsken til. I basisutvalget ligger det et par gjengangere som er verdt å prøve seg på hvis det er lenge siden sist.  

Den gode, gamle Faustino 1 Gran Reserva med gulltråden har etter min mening fått en oppsving de seneste årgangene.  2004-årgangen kan gjerne lagres noen år, men liker du de unge går det helt fint hvis du gir den litt luft først. Tung duft av fat, mørke bær og sjokolade. Fyldig i munnen med god konsentrasjon og smak av solbær, bringebær, nyrørt jordbær, vanilje og rød lakris Fin syre, modne tanniner og lang ettersmak. Vellaget og tradisjonell Rioja. Her er det årgangsskifte på gang, og det finnes noen 2001 igjen i hyllene. Den er knallbra. Ta den med den også.
Hvis du lurer på hvem i all verden det er bilde av på disse Faustino-flaskene kan du se på denne posten.
Faustino 1 Gran Reserva 2004  
Varenr. 67801  (kat. 3)-  - Pris: Kr. 229,90
Bibendum

 
Hvis jeg plutselig har lyst på Rioja i en grei prisklasse plukker jeg ofte med meg Marques de Riscal Reserva. Den både dufter og smaker slik man forventer av en Rioja Reserva. Her er det en harmonisk blanding av bjørnebær, bringebær, plomme og bakt jordbær, med toppkrydder av tobakk, kakao og vanilje. Varm alkohol (14%9 og lang lengde
Her er det også årgangsendring på gang, og det hender det står igjen en 2010-årgang i hylla. Ta den med. Magnum er fortsatt i den utmerkede 2010-årgangen.
Marqués de Riscal Reserva 2011
Varenr. 642401 (kat. 5)- Pris: Kr. 199,90 
Prizelius






I Châteauneuf-du-Pape i Sør-Rhône finner vi Château la Nerthe, en tradisjonsrik produsent med aner tilbake til 1200-tallet. Druemiksen her er mourvèdre, syrah, grenache og cinsault, og vinen er lagret i 12-18 måneder på eikefat. Modne plommer, jordbær, bjørnebær, krydder, vanilje og et streif av lær på duft og smak. God fylde, integrert alkohol og oppløftende friskhet. Mye tanniner, men de er bløte og runde så vinen kan fint drikkes nå. Lær og lakris gir en tiltalende kompleksitet. Utmerket Châteauneuf-du-Pape med fin konsentrasjon og lang, spennende ettersmak. Passer til gås, lam og vilt. 
Château la Nerthe 2009
Varenr. 1101101 (kat. 5)  - Pris: Kr. 299,90
Vinordia


 
 

Rimelig ”baby-supertoscaner” som Chianti-produsent Carpineto kaller det. Dogajolo-navnet er avledet fra det italiensk ordet dogo som betyr stav, (plankene eikefat er laget av).  ”Babyen” er laget på 70 % sangiovese og 30 % cabernet sauvignon. Smaksrik, rund og fyldig med sødmefull, mørk frukt. 3-4 måneder på eik gir en tydelig fatkarakter. Internasjonal stil som smaker dyrt. Ta den med ut hvis du skal grille i påsken, eller prøv den til en god gryterett. Finnes på de største polene.
Dogajolo Rosso 2014
Varenr. 1788401 (kat. 6) - Pris: Kr. 125,-
Optimum Wines






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar