onsdag 11. januar 2012

Laksepaté med urterømme


Laksepaté er en enkel og grei forrett man kan gjøre i stand på forhånd hvis man venter gjester. Denn oppskriften inneholder røkelaks som gir et spennende røykpreg på pateén. Urterømme og melbatoast er godt tilbehør.
Denne oppskriften stammer fra Vinmonopolets opplæringskurs i mat-og vin kalt  "Butikkrunden" i 2003.

Laksepaté
Du trenger:
Som liten forrett: holder godt til 20 personer.
600 gram fersk laks
200 gram røkt laks
1 stort egg
5 dl kremfløte
1 ss salt
hvit pepper

Skjær røkelaks og fersk laks i terninger. Legg laksebitene i en foodprossesor/blender. Strø over salt og litt hvit pepper. Kjør i ca 20 sekunder.
Tilsett egget og kjør i 20 sekunder til det er en fin og glatt masse. Tilsett kald fløte og smak om du trenger mer salt og pepper.

Hell massen i smurt form og dekk med bakepapir. Sett formen i en langpanne fylt med vann på ca 125 grader. Stekes i ca. 45 minutter.

Noen ganger blir patéen mer som en eksklusiv fiskepudding, men smaken er veldig god uansett. Skjæres i mellomtynne skiver. Kan også serveres varm i litt tykkere skiver med en god saus over.

Urterømme
1 boks sæterrømme
1 dl majones
30 gram finhakket løk, gjerne sjallottløk eller rødløk
2 potter gressløk
1 potte basilikum
1 potte dill
1 potte kruspersille
1 ss sitronsaft
1 ss sukker
1-2 ss Dijonsennep (kan sløyfes)
(salt)

Ha rømme, majones og alle urtene i blenderen. Bruk bare "krusen" på kruspersillen. Kjør til det blir en grønn jevn dressing. Smak til med salt og mer sitronsaft om nødvendig.

2 kommentarer:

  1. Og hvor er vinforslaget..........

    SvarSlett
  2. Kan jeg fryse denne rå, for så å "bake" den senere?

    SvarSlett