torsdag 3. februar 2011

Smaksnotater Côte de Nuits fra nord til sør

For snart en uke siden deltok jeg på en Burgundsmaking i Trondheim. Vi var 10 menn og 2 kvinner som smakte oss gjennom 24 røde viner fra Côte de Nuits. Logikk på oppsett av fligheter var vinmarkenes plassering fra nord til sør.

En lang og fyldig rapport fra smakingen ligger på den flotte bloggen til Rune Rake, og den finner du her. Forøvrig skriver Rune en glimrende blogg det er verdt å bruke tid på. Finn fram laptop'en, synk ned i en god stol og nyt vin- og matopplevelser formidlet på en underholdende måte.

Her er mine smaksnotater fra kvelden, uredigert.

Flight 1: Gevrey-Chambertin 1er Cru 1993 - 2005

1.
1er Cru Combe au Moines Vieille Vigne 2004 (Jean-Marie Fourrier) 525,-
ren, intens, hermetisk sopp, jordlig, god intensitet, men mangler noe dybde på nesen. Noe VA. Ung, sødmefullt anslag, røde bær, god dybde, men litt slapp finish. Blir mer nøtteaktig i glasset. 86

2.
1er Cru Les Cazetiers 1993 (Bruno Clair) 490,-
utviklet aroma, overmoden frukt/plommer, nesten noe plastikk. På smak også noe emmen frukt, litt lite konsentrasjon og medium lengde. 80

3.
1er Cru Clos St.-Jacques 1999 (Sylvie Esmonin) 605,-
ren, lukket, floral, krydret, flott konsentrasjon, mørkere frukt enn foregående. God lengde. Fortsatt veldig ung. Trenger tid for å åpnes. 89

4.
1er Cru Le Poissenot 2002 (Domaine Geantet-Pansiot) 530,-

Intens og flott pn-duft, morell og bringebær, mineraler. Fast, ung, savner konsentrasjon av frukt helt ut, men bevares, det er bra. Tanninstruktur hele veien. 85

Flight 2: Chambolle-Musigny 1er Cru 1993 - 2005

1.
1er Cru Cras 2002 (Ghislaine Barthod) 700,-

ren, konsentrert, alkoholisk aroma, krydret, mørk frukt. Etter noen sniff lukker den seg, totalt.
God konsentrasjon, faste tanniner, men fløyelsaktig i måten de oppfører seg på. God lengde, men vanskelig å få tak i dette. Kommer veldig i finish, med en flott pn-frukt. 89(92)

2.
1er Cru Les Charmes 1993 (Domaine Amiot-Servelle) 630,-
uklar, grumset, brickrød farge. utviklet aroma, tørket frukt, hasselnøtter, jordlig og mineralsk nese. Dyp, pen fruktighet til alderen å være, blyantviss, faste tanniner hele veien, men mye bunnfall gjør det bittert.
85


3.
1er Cru Les Hauts-Doix 1996 (Robert Groffier) 765,-

skikkelig kork, kjeller,
Kork også i munnen, men mye god frukt under det.
- ikke poeng

4.
1er Cru Les Amoureuses 2005 (Jacques-Frederic Mugnier) 1220,-

På karaffel 2-3 t
ren, ung, flakkende aromaer. Åpent og innbydende, sensuell pn, og så helt stram og lukket. så våger den seg litt fram igjen. Grønnsåpe. Mye fat som ligger utenpå. pene, røde bær, kirsebær, bringebær, Noe lavere syre enn forventet.
Dyp, deilig frukt, voldsom konsentrasjon, tight, tett og ung, gir ikke fra seg mye, men frukten er flott, fatbruket blir med tiden integrert. 90 (95)


Flight 3: Vosne-Romanée 1er Cru 1999 - 2005
1.
1er Cru Aux Brulées 2005 (Nicolas Potel) 500,-

ren, såpeaktig aroma, ung, mye duft, men ikke så komplex fordi den er lukket. Etterhvert kommer den seg på nesne, innbydende røde bær,
Konsentrert, masse av alt, pen syre, faste tanniner, røde bær, noe lær, krekling, mye mineraler. 88

2.
1er Cru Chaumes 1999 (Jean Tardy) 630,-
ren, mineralsk, noe animalsk stil med mye røde bær under, kommer mye blyantspiss,
konsentrert, noe metallisk virker litt malplassert, røde bær, flot konsentrasjon og lengde. 85

3.
1er Cru Chaumes 2002 (Daniel Rion) 350,-
innbydende flott duft, pn, bringebær, jordbær, veldig jordbærrabarbra, tranebær. komplex.
Åpen, deilig og sensuell frukt, herlig, lang og fast. Veldig dybde, balansert. fortsatt ung, men herlig å drikke nå. 92

4.
1er Cru Malconsorts 2002 (Francois Lamarche) 430,-
Smørkarameller, intens, ung frukt, litt mer lukket enn den forrige, krydret, røyk,
kommer mye i munnen, fyldig, fast, konsentrert. Vakker finish med masse røde bær, moreller,
Munnen bedre enn nesen. Drikker godt nå, men kan godt ligge lenger
90

Flight 4: Nuits St.-Georges 1er Cru 1991 - 2002
1.
1er Cru Boudots 2002 (Jean Grivot) 800,-
ren, ung, ikke noe spesielle aromaer som stikker seg ut, krydret
fruktig, middels fyldig, virker lettere enn vosne-r.??? mindre smakskraft på denne. god frukt i munnen 85

2.
1er Cru Haut-Pruliers 2000 (Daniel Rion) 350,-
ren, marsipan, røde bær, kirsebær, pn-typisk, frisk og fruktig, god frukt hele veien, lang, sødmefull,
87

3.
1er Cru Les Roncières 1991 (Robert Chevillon) 470,-
moden aroma, deilig, noe animalsk, tørket frukt, mineralsk,
fast og fin, tørre tanniner, men god frukt fortsatt. litt kommodeskuff, tørker ut litt i finish, kompleksitet jeg liker. 88

4.
1er Cru Clos des Porrets St.-Georges 1999 (Henri Gouges) 550,-

noe lukket, veldig vanskelig å få tak i. Tanninrik, mørk frukt under, god lengde med frukt hele veien, tanniner er veldig dominerende, men de er pene. 85


Vi går over til Grand Cru, og her er alt større.

Flight 5: Côte de Nuits Grand Cru, Gevrey til Chambolle 1996 - 2002


1.
Grand Cru Chapelle-Chambertin 1996 (Jean et Jean-Louis Trapet) 910,-
intens, konsentrert nese, noe alkoholisk, men ikke skjemmende, krydder,
fast, ung, krydret, dyp, alkohol også i munnen. Litt grønn og tørr i finish
89

2.
Grand Cru Chambertin 2002 (Philippe Charlopin-Parizot)
intens, stor aroma, røde bær, karamell, brent sukker, hint av mandarinskall. VA
krydret, mørke frukt, konsentrert, fyldig, deilig frukt som gir masse inne i munnen, varm finish, stor,
noen vegetalske toner
86

3.
Grand Cru Clos de la Roche 1999 (Hubert Lignier)
krydret, nøtteaktig, ristet hasselnøtt, ikke masse. ung, rød frukt.
Frisk, flott syre og god frukt, lang, konsentrert, varer og varer, tørr finish
88

4.
Grand Cru Musigny 2001 (Jaques-Fréderic Mugnier) 2150,-
Noe alkoholisk og nøtteaktig denne også først. konsentrert frukt, ung, mørkerøde bær, lang, konsentrert. lang
90

Flight 6: Cote de Nuits Grand Cru, Vougeot til Vosne 1978 - 2003

1.
Grand Cru Clos Vougeot Musigni 1996 (Gros Frere et Sœur) 750,-

ren, dyp frukt, mørke kirsebær, konsentrert nese, ingen stikk av noe
Flott frukt, konsentrert, dypt inntrengende frukt, feminin samtidig som den er kraftfull og voldsom. En feminin kulestøter? Finner ikke bedre ord. flott lengde. velbalansert.
93


2.
Grand Cru Clos Vougeot 1978 (Christian Confuron) 910,-
moden bouquet, kommode, faktisk endel kirsebær i dybden her også, under aldringspreget. møbelplysj. kommmer av og til karamellpreg.
avslepne tanniner, lite. pen frukt under. noen bitterstoffer i en tørr, noe uttørket finish. Tørket frukt, fiken,
87

3.
Grand Cru Echezeaux 2002 (Jean Grivot) 1300,-
rød frukt, relativt åpen, kommer mer og mer pinot frukt. jordbær, kirsebær, intens, flott, nå kom den. mmm på duft.
fantastisk munnfølelse, faste tanniner, parfymert pinot, sensuell, konsentrert. Kanskje ikke ekstremt komplex, den har det ungdommelige og feminine, sensuelle og innbydende, men ikke masser av mineraler og annet snacks. Veldig flott balanse og lengde. Tanniner faste i finish, pen syre. 95

4.
Grand Cru La Grande Rue 2003 (Francois Lamarche) 910,-
Intens flott nese, hint av VA, karamell, noe høyt eikebruk
her dominerer fatbruken alt for mye. jammy, klissete frukt, nedtur på denne. smørkaramell, lite frukt forhold til eik. Ny verden stil. Grei lengde, men noe tørr bitter finish. 83



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar