onsdag 18. august 2010

Rød Bordeaux anno 1926


I mitt bibliotek av gammel og nye vinlitteratur kom jeg over tre årganger av Vinbladet fra 1926-1928. Vinbladet Nr. 1 kom ut 1 mai 1926 og forteller om den nyopprettede Oplysningsavdeling som vil utgi "denne lille avis som et ledd i sit arbeide for å gi våre funksjonærer meddelelser om alt hvad der er av interesse for vinhandelen".
Nr. 3 - 1. september 1926 vies i stor grad til Frankrikes vinproduksjon, og da spesielt de edle Bordeauxviner. Jeg velger her å gjengi et ørlite utdrag av fordums vinskriverier. Artikkelen er uten forfatter.

Om rød Bordeauxvin kan man nesten uten fare for å bli motsagt si at ikke hos noen annen slags vin finnes slik variasjon i smak og bouquet som den man finner hos de store viner fra Gironde. (...)
De egenskaper som sæpreger de røde Bordeauxviner, som gjør dem forskjellige fra andre viner, og som man ved prøvningen alltid søker, kan sammenfattes i følgende:
1. En varm, dyp rubinrød farve der ved lagring går over til brunrød - mursteinsrød.
2. En egenartet, elegant bouquet.
3. En utpreget frisk smak som virker tiltalende på munnens smaksnerver, og ikke efterlater noen emmen smak.
4. Tilstrekkelig vinositet til at vinen kan utvikle seg uten å bli hård.
5. En gavnlig og rekonstituerende virkning på fordøielsesorganene.
6. Evnene til å kunne tåle de forskjelligste klimatiske forhold, forutsatt at den blir riktig behandlet.

Ser man det, ser man det. Noen kommentarer?

1 kommentar:

  1. Punkt 5 hevder også Mr Broadbent, at ingen vin hjelper på fordøyelsen slik som rød Bordeaux. Jeg må jo være enig når ekspertene taler;)

    SvarSlett