fredag 25. juni 2010

Enkel rabarbrapai

Det er ingen sommer i Trøndelag, men rabarbraen vokser som aldri før. Rabarbra er smaken av tidlig sommer, og jeg har alltid likt å bruke rabarbra til ymse retter i juni. Men når den siste måneden har føltes ut som høst så har jeg ikke ofret de røde stilkene en tanke. I dag silregner det ute, (...igjen) og jeg fikk plutselig øye på store gulhvite blomster utenfor vinduet. Rabarbraen blomstret. Hva? Allerede? Hvor er sommeren? Nå fikk jeg det travelt, for det blir ingen sommer uten rabarbrapai, og sommer... det vil vi ha!
Min rabarbraplante er egentlig to som vokser på samme sted. En stor, kraftig en, med stilker som er mer grønne enn røde, og en tynnstilket, søtere jordbærrabarbra som vokser innimellom. Med kraftig kniv bøyde jeg meg ned under planten med de største bladene. Regnet trommet på bladene over hodet mitt og ga meg litt jungelfeeling der inne. Så høstet jeg de fine, tynne stilkene innerst i jungelen, og gikk i gang med paien.


Rabarbrapai


ca. 500 gram rabarbra, gjerne tynne stilker
1 dl sukker
1 ss potetmel

Smuldredeig:
2,5 dl hvetemel
80 gram smør
1-2 ss sukker
ca 1/2 ts kanel

Rabarbra og sukker/potetmel blandes godt og has i smurt ildfast form. Jeg liker å gjøre dette før jeg begynner med smuldredeigen så sukker og rabarbra får lov å smelte litt sammen før steking.

Smuldredeigen er mel blandet med sukker, smuldret med biter av romtemperert smør til en grynete, smulete masse som sprinkles over paifyllet. Jeg liker å bruke fingrene til å smuldre med. Det tilfører kjærlighet til smulene, men gaffel funker det også. Til rabarbrapai synes jeg det er godt å tilsette ørlite kanel i deigen. Det gir det lille ekstra, i tillegg til kjærligheten.

Stekes på 200 grader i ca. 20-25 minutter til rabarbrablandingen har syltet seg og smuledeigen er gylden.
Serveres lunken med is attåt.

2 kommentarer:

  1. Hei for en super blogg du har den skal jeg følge fremover. Kanskje jeg tester rabarbrapaien din også :)

    SvarSlett
  2. Hei Inger, Så hyggelig!

    Skal ta en nærmere kikk på bloggen din jeg også. Førsteinntrykket er veldig bra:)

    Heidi

    SvarSlett