fredag 31. juli 2009

Villaks fra Ingdal'n og Chablis

Jeg kan ikke forstå hvordan noen orker å spise oppdrettslaks. Salma-laksen kan til nød gå an, men ingenting slår en fersk villaks fra fjorden. Heldigvis er det fortsatt noen som har laksenot i fjorden, slik at vi vanlige forbrukere fortsatt kan nyte fersk laks uten forsmak og gule fettrender. Det havner også rømt oppdrettslaks i nota. Dette selger ikke notfiskeren til sine kunder. Slik fisk vil de ikke være bekjent av. Det sier jo litt. Uansett, i min stekeovn lå det onsdag kveld en flott villaks på to kilo. Nydelig rød i kjøttet, fast og smaksrik.

I Glasset skvulpet en 1er Cru Chablis fra Gilles og Nathalie Fevre. Druematerialet fra Fevre Chablis 1er Cru Fourchaume 2006 (#57448 - kr. 240,-) kommer fra 25-30 år gml stokker. Vinen har en blek sitrongul farge. Allerede når jeg løfter glasset for å bedømme fargen aner jeg mineraler som spretter opp av vinen. Svært mineralsk aroma; kalkmineraler, noe sur røyk (antakelig fra eiken) sitrus, etterhvert lukker den seg litt i nesen. Mineralene ligger over frukten som nærmest bli pint innover i vinen. Den vil ut og uttrykke seg, men mineralene holder den nede. Vinen er rund i munnen, fyldig, med medium syre. Jeg hadde forventet syren noe mer intens. Store kalkmineraltendenser, smak av transparent blanche-epler - rett før de er modne. Den typiske fatgjærede smaken av baconfett og smør skinner igjennom, men demper seg i finish. God og lang lengde, integrert alkohol, og fin kompleksitet. Eiken kan gjerne integreres mer. Vil gjerne smake denne gjerne igjen om to-tre år for å se utviklingen. Som følge til laks gjorde den seg godt, til tross for at syren gjerne kunne vært friskere. Et rikt og godt, komplett laksemåltid.

onsdag 29. juli 2009

Vinøs hyttetur 22.-25. juli

Forrige uke besto av noen fantastiske vindager. Ei fin hytte, to gode vinvenner, tre kvelder og et fantastisk koppel med viner. Under er listen med viner, smaksnotater kommer senere. Nå planlegger jeg å gjenta den vinøse hytteturen neste år. Dette kan gjerne bli en årlig happening.

Viner:
Nicolas Joly - Clos de la Coulee de Serrant 2005
Nicolas Joly - Clos de la Coulee de Serrant 1995
Nicolas Joly - Clos de la Coulee de Serrant 1980

Krug Grande Cuvee NV
L. Roederer Brut 2003

Ramonet Chassagne-Montrachet 2006 (Rouge)
Nicolas Potel Meursault 1er Cru Sous Blagny 1992 (korket)
Ch. Gilette Bdx Superieure 1954 (sauternes sec)

Mas Igneus Gratallops 2004, Priorat
Keller Estate, La Cruz Vineyard Pinot Noir 2005, Sonoma
Clos Monterius 2003, Vacqueyras

Robert Ampeau Volnay-Santenots 1991
Ch. Boyd-Cantenac 1969
Ch. Musar 1993
Produttori del Barbaresco Montefico Riserva 1997
Vega Sicilia Valbuena no. 5 - 1993
Barca Velha 1991
Vega Sicilia Valbuena no. 5 - 2000
Ch. Leoville-Poyferre 1986
Marta de Balta 2004, Priorat
Peter Nicolay Graacher Himmelreich Riesling Auslese 2005
Roccolo Grassi Recioto della Valpolicella 2004
Apostelhoeve Riesling 2007 (Maastricht, Nederland)
Wachtenburg Winzer Wachenheimer Fuchsmatel Riesling Eiswein 1998
Dom. Weinbach - Clos des Capucins Grand Cru Cuvee St. Catherine Riesling Schlossberg 2005
Nicolaihof Im Weingebirge Riesling Smaragd 2006
Dom. Schoffit - Clos Saint-Cheobald Grand Cru Rangen de Tann Pinot Gris 2005 Vendanges Tardives
Vajra – Kye Freisa 2001
Ferreira Vintage Port 1963

onsdag 22. juli 2009

Hva kan man drikke til Sildball?

Det nærmer seg Storås-festivalen igjen, og jeg mimrer litt om oppgaven jeg fikk til fjorårets festival. Hvilken vin kan man egentlig servere til sildball?

Det var en utfordring. Jeg som aldri har smakt sildball, og egentlig ikke spiser sild i noen som helst form. Her måtte det prøvesmakes. Tre sildeballer kom i ekspressfart fra Rindal, og jeg serverte hele familien. Tre sildballer skulle vise seg å være rent for meget. Barna ville ikke smake. For husbonden holdt det med et par munnfuller. Jeg klarte en halv. Da sa det stopp. Helt stopp! Her er min nøytrale smaksanalyse og vinvalg: Sildballen er litt klebrig i munnen, kjenner potetsmak tydelig, sildsmaken ligger i og rundt, og kommer for fullt i ettersmak. Flesk gir en fin salttouch.

Vinen må ha litt sødme for å gå mot flesket. Jeg vil også ha en friskhet og god syre som frisker opp smaksbildet med klebrig potet. Silden fordrer også noe sødme. Samme gjør kokt kålrot som tilbehør. her har vi også noen bitterstoffer. Halvtørr riesling er førstevalget, og jeg testet to rimelige varianter:


Dönnhoff Riesling 2007 - Nahe
ren, modne epler, skifer og mineraler. Nær halvtørr, men med frisk og god syre. Middels fyldig vin med eplepreget smak, den typer epler som har ligget en stund i kjelleren på høsten og blitt mer sødmefulle Ikke den knasende ferske eplesmaken. Mineraler under. God lengde med varm finish.

J. Baumer Riesling 2007 - Rheingau
Ren, ung, ikke så intens eller floral, mer mineraler. Svak, svak petroleumskarakter, nær halvtørr, ok syre, frisk i avslutning. Syrlige epler i munnen med sitrus i etterkant. God vin, men kunne vært fyldigere.

Sammen med sildball blir Baumer litt kort i ettersmak. Ellers god sødme/syre. Sildeballsmaken kommer veldig fram. Men mineralene gir en svak metallisk smak sammen med spekesild.
Dönnhoff har en anelse mer sødme og tyngde. Vinsmaken sitter i munnen sammen med sildesmaken, frisker opp og henger igjen etter sildballen er borte. Overdøver likevel ikke sildeballen. Det skal mye til.

Begge vinene finnes i de fleste polutsalg, nå i 2008-årgang til rundt hundrelappen.

søndag 19. juli 2009

Snart modne multer!


Snart, veldig snart er det modne multer på myrene. Gleder meg til multer og gyldne dråper dessertvin om kun få dager. Hvor myrene er, spør du? Nei, det sier jeg ikke...

torsdag 16. juli 2009

Rosa burgerdrøm

Da er vi tilbake igjen, og klar for mange nye smaksopplevelser. Gårsdagen sto det grillet hamburger på menyen. De var selvsagt hjemmelagede. Hamburger er såre enkelt å få til. Jeg bruker kvernet høglandsfekjøtt eller vilt, tilsetter salt og pepper og rørere det til deig i food-prosessor. Litt aluminiumsfolie med olje på grillen forenkler stekingen. Så er det bare å dynge ned burgeren med det man måtte ønske. Hos meg ble det salat, tomat, løk og noen biter chevre.
Burger av høglandsfe er mildere enn viltburger. Jeg valgte derfor en god rosevin i glasset. Prieur Sancerre Rose 2008 (#57433 - kr. 179,90) kommer fra Loiredalen og har en lys lakserosa farge. Dufter av sommerlige blomster med innslag av roser, røde epler og rips. Dette er en tørr vin med frisk og god syre, middels fyldig og smak av stikkelsbær, rips, bringebær og rabarbra. Behagelig og forfriskende ettersmak som varer og varer. En elegant og fruktig rosevin med snert. Lekkert!

mandag 6. juli 2009

God sommer!

I takt med at temperaturen stiger, synker både skrivetrangen og lesertallene. Jeg tar meg derfor en aldri så liten bloggferie for å gjøre unna litt oppussing hjemme og ta en tur sørover til min barndoms grønne dal, Bødalen. Kommer plutselig tilbake om knappe to ukers tid tenker jeg. God sommer!

fredag 3. juli 2009

Fiskegrateng og hvitvin til lunsj

Det er sommer. Skikkelig sommer, med sol og varme, og sparsommelig med innlegg på bloggen merker jeg. Det meste foregår utendørs nå om dagen. Som bonde kan man heldigvis bestemme store deler av arbeidsdagen sin selv. Selv om sommeren er en svært travel tid, med innhøsting av for og mange andre nødvendige gjøremål er det også mulighet til å ta en tidlig kveld eller en lang lunsj en gang i mellom. Forleden kveld tok vi en snartur på fjorden for å fiske. Det ble en 4-5 fisker. Torsker og en liten sei. En av torskene spiste vi samme kveld, mens resten ble til fiskemat. Lunsj i dag besto derfor av hjemmelaget fiskegrateng med potet og salat. En god fiskefarse med egg, smaksatt med gressløk og hvit pepper ble til 16 fine fiskekaker til senere middager. Takk til havet for slik rikdom. Fiskegratengen til lunsj fikk følge av et glass hvitvin. Tre-literen Cantina Bianca (# 50764 - kr. 329,90) er laget av druene trebbiano og pecorino, og dufter av melent eple, nedfallsfrukt og blodgrapefrukt. Middels fyldig, smak av modne, gule frukter, grapefrukt, melon. Den kunne med fordel vært friskere etter min smak, men en grei og anvendelig hvitvin. Passer ypperlig til fiskegratengen og andre hverdagsretter med fisk. Fortsatt god sommer!