torsdag 25. juni 2009

Grillgodt

Et nydelig vær strømmer inn over Trøndelag om dagen, og vi nyter kveldsolen med et deilig grillmåltid. Entrecote, greskinspirert salat med chevre, ravioli og bakt potet -mmm. Ved siden av har vi en av mine favoritter, Crozes Hermitage Les Croix 2007 fra David Raynaud/Domaine les Bruyeres. (#57790 - kr.240,-) En flott Crozes Hermitage med god frukt og solid konsentrasjon. Synes nok 2007-årgangen har et mer merkbart eikepreg enn 2006-årgangen, noe som gjør den noe mindre elegant i avslutningen enn jeg husker fra forrige årgang. Men bevares, en flott vin.

tirsdag 23. juni 2009

Knottens festkveld


I kveld er det Sankt Hans-aften. Lang arbeidsdag i dag, så det blir ikke mye til feiring. Når det lir litt utpå kvelden blir det å smake på noen oster med en østerriksk riesling til og en liten smak av hvit portvin og kanskje en rød Late Bottled Vintage portvin, kanskje avslutter jeg med et lite glass rødvin som ikke passer så godt til osten min, men det er nå godt med et glass rødvin lell.
Så kan vi nyte årets lyseste kveld sammen med knotten og resten av luftvåpenet i det grå og kjølige trønderværet. Jeg drikker vin, knotten suger blod. Alle er lykkelige. Med det ønsker jeg alle en hyggelig Midsommeraften!

mandag 22. juni 2009

TV2 + FrP = Sant?

TV2-nyhetene klokka 22.00 i går kveld: ”Innovasjon Norge støtter bønder mer enn gründere” Det er Frp som er ute og kritiserer innovasjon Norge (IN) for å være lite innovative og at ”mesteparten av midlene går til distriktsutvikling uten nytenkning. Det er ikke første gang jeg har hørt FrP argumentere uten tilstrekkelig fakta. Men dessverre sluker TV2 agnet med søkke og snøre. Makan til dårlig journalistikk skal man lete lenge etter. Her godtar man all slepphendt retorikk fra Frp, uten å sjekke fakta eller finne fram motargument for å skape en balansert nyhetsreportasje. Men å henvise til at tidligere landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har fått støtte til å restaurere (ja, for det heter å restaurere fjøs, ikke oppussing – oppussing gjør man i hjemmet) fjøset sitt, ja det bruker man som et argument. Jeg sitter selv i styret i IN i Sør-Trøndelag og er også bonde og tidligere tillitsvalgt i Bondelaget. Det gir meg god innsikt til å kommentere saken.
Hadde TV2, og FrP også for den saks skyld, giddet å sette seg inn i saken kunne de funnet ut følgende:Innovasjon Norge overtok oppgavene til Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND), Norges Eksportråd, Statens Veiledningskontor for Oppfinnere (SVO) og Norges Turistråd 1. januar 2004. Det er derfor brede saksområder IN skal dekke, fra distriktsutvikling og turisme til nyskapende bedrifter og eksportsatsing.
BU-midlene er framforhandlede jordbruksavtalemidler. De er dermed en del av rammen som bøndene hver vår forhandler om, og ikke noe som kommer på toppen av dette. Dette er bøndenes penger. IN administrerer denne oppgaven på vegne av Landbruks- og Mat departementet for en rettferdig behandling av søknadene. Søknadskriteriene er harde, og midlene er begrenset. Det er derfor en mengde gode utbyggingsprosjekt som ikke får støtte. Jeg synes det er grovt av TV2 å insinuere korrupsjon i saken til den tidligere landbruksministeren. Har TV2 avdekket feil saksbehandling fra IN sin side ved å støtte utbyggingsprosjektet til Riis-Johansen?

Et interessant spørsmål er for øvrig også om en bedrift som er eid av en politiker er utelukket fra alle offentlige ordninger?

Nytt argument: Er restaurering av fjøs virkelig lite innovativt? Vi kan ta et eksempel: Tre gamle og utslitte gårder trenger sårt fornyelse. De tre bondefamiliene går sammen om å bygge et felles fjøs. Dette blir et moderne anlegg med melkerobot og datastyrt teknologi som bedrer trivselen for både ku og menneskene som arbeider der. I tillegg vil den ene partneren utnytte en del av melka for å produsere ost og etablerer et moderne ysteri. Som om ikke det var nok bestemmer bøndene seg for å bygge et forsamlingslokale med mulighet for matservering i en del av fjøsets andreetasje. Dette leies ut til møtevirksomhet. Si meg da, FrP, er dette bakstreversk og lite nyskapende? Eksempelet er ingen utopi. Gården ligger 18 km unna meg. Både folk og kyr er fornøyde med sin nye hverdag, og 6-7 arbeidsplasser i landbruket er opprettholdt. I tillegg gleder de lokalsamfunnet med et nytt møtelokale og nye produkter. Det finnes en mengde slike eksempler rundt om i landet.

Det kunne også vært interessant for TV2 og Frp (jepp, det er kanskje mulig å sette et likhetstegn mellom de to) og titte på porteføljen av bedrifter som har fått støtte og hjelp av IN. Da vil de se at IN har finansiert en rekke nyskapende og uhyre spennende prosjekter med millioner av kroner. Men det er ikke interessant. Så lenge man kan henge ut bøndene og kalle dem sidrumpa får fakta ligge godt gjemt nederst i skuffen. Tv-reportasjen viser til at selskapet MPA i Vestfold som driver med trygghetsalarmer ikke har fått hjelp til å overleve finanskrisen. FrP har tidligere også bedt Stortinget hjelpe dette firmaet. Hadde jeg brukt samme journalistiske grep som TV2 kunne jeg nå ha bundet dette sammen for å mistenkeliggjøre denne koblingen. Det skal jeg selvsagt ikke gjøre.

Interessant nok har derimot koblingen TV2 + FrP vært framsatt tidligere. Denne artikkelen i Klassekampen omhandler invandringsdebatten og forteller om en klar sammenheng mellom Frps økende oppslutning fra begynnelsen av 90-tallet og etableringen av TV 2.
Jeg sier et rungende ja til nyskapende bønder og Innovasjon Norge, og deler ut rødt kort til både TV2 og FrP. Det finnes land i verden der politiske partier eier pressen. Norge bør ikke være et av dem.

torsdag 18. juni 2009

Dykk i vinkjelleren - med snev av brun saus

I min lille vinkjeller finnes det noen hundre flasker. Antall flasker vokser pent og smått, men jeg har ingen hast med å etablere en imponerende samling. Jeg liker historiene om hvordan akkurat disse vinene havnet i min kjeller. Noen er en gave fra far, noen plukket jeg opp på reise her eller der, og andre er kjøpt inn etter gode smakinger med tanke på lang lagring. Jeg begynte å kjøpe vin til kjelleren min rundt 1995. De første vinene bærer derfor preg av vaklende preferanser og kunnskap. Det startet med Bordeauxviner. Endel halvgode, ganske kjedelige viner i prisleiet rundt 200 kroner fra årgang 95-97. Jeg testet et par av dem for noen dager siden. Først ut var Chateau Guitignan 1995, fra en av de mindre kjente Bordeaux-kommunene Moulis-en-Medoc. Druessammensetningen er godt over halvparten merlot, fylt på med cabernet sauvignon og en dæsj med cabernet franc og petit verdot. Fargen på denne vinen er overraskende ungdommelig, dyp rød. Da jeg trakk opp korken ante jeg noe kork, men den var ikke merkbar i nesen. Her var det lær, skogsbær og noe sviske. I munnen kjennes dessverre korken. Vinen er middels fyldig med lite frukt og et bittert trepreg i avslutningen. Sammen med korksmak var ikke dette særlig godt, og innholdet gikk i vasken. En annen flaske ble plukket fram. Chateau Villa Bel Air i årgang 1996. Vi er fortsatt i Bordeaux, men i Graves denne gangen. Vi er sør for Bordeaux by, og lenger inne i landet. Det grusholdige jordsmonnet her er vellegnet for cabernet sauvignon, men merlot og cabernet franc er selvsagt også tilstede. Villa Bel Air lager både rød og hvit vin. I glasset er det rød vin, dyp rød for å være nøyaktig, med bred lys rød kant. Duften er ren, ingen kork her ihvertfall. Røde bær, krydder og urter. Etter tid i glasset åpner den seg mer og får mer lær, hengt kjøtt og anis. Frukten ligger likevel under hele veien. I munnen har den syrlig frukt og røde bær først før den tar en tur innom tobakk og kuliminerer med noe brent karamell og mer sødmefulle frukter etter to timer i glasset. Middels fyldig, stram og god vin som ikke bør ligge lenger. Matfølget denne kvelden var hjortstek med mandelpotet, soppstuing, og brokkoli. Viltsaus med pepper til. Jeg sitter med nesa ned i glasset da min mann plutselig utbryter: "Nei, nei, nei - har du sjett!" Jeg kikker opp og tror du ikke han sitter med sausenebbet og heller viltsausen opp i vinglasset med den 13 år gamle rødvinen! Jeg vet han liker rødvinssaus, men det får da være måte på!

mandag 15. juni 2009

Rosa kyllingvin

Ikke nok med at det både blåser friskt og regner i Trøndelag for tiden, i glasset er det også friske dråper. Av det rosa slaget.

Fredag sto det indisk tandoori chicken på menyen. Litt skamfull må jeg innrømme at den ikke var laget fra bunnen av. Det var en ferdigkjøpt basispakke, bare å tilsette kylling og olje i kryddermarinaden, og steke ivei. Men av og til må det bli litt lettvint. Jeg laget dog en hjemmelaget raita ved siden av. Min oppskrift består av slangagurk og vårløk i naturell yoghurt. Agurken blir delt i to og skrapt ned "til benet" (dvs. fjerne det bløte, frøgusjet inni). Den skjæres så i skiver (halvmåner) og saltes på i rundt 15 minutter. Hvis agurkskivene blir litt for salte, skyller jeg de litt i kaldt vann. Vårløk i tynne skiver og naturell matyoghurt blandes i. Litt hakket, frisk chili er også godt i.

Italiensk rosevin fikk være partner til kyllingen. Lagrein Rose 2008 (#56210 - Kr. 119,40) er laget av lagrein, en lokal druetype fra Trentino-Alto Adige helt nord i Italia. Denne druen gir ofte viner med smak av sursøte bær og et lett bittert, urteaktig preg. Denne roseutgaven er veldig "vinøs". Her smaker det ikke tuttifrutti og bringebærdrops, men mer mot modne rips og røde, syrlige bær. Middels fyldig vin, frisk med noe bitterhet i finish. Denne vinen laget et godt bakteppe til kyllingen med den oransje sausen.

Ny og flott vinblogg!

Det har kommet en ny vinblogg på nettet. En bra en. Den heter LizM - Halvtomt glass og mange kokebøker og føres i pennen av Liz Mortensen. Ut i fra de foreløpige tre postene lover dette veldig bra. Morsomt, lettfattelig og lærerikt med en personlig vri. Gleder meg til fortsettelsen!

søndag 14. juni 2009

Beiteslipp og syk ponni

Fredag var en travel dag. Jeg hadde deadline på en artikkel og fjøsstellet alene. Men det ble mye mer travelt enn forutsatt. Det startet om morgenen etter fjøsstellet da jeg fant en av ponniene mine tilnærmet livløs på beitet. Hun hadde vondt i bena og dyrlege ble tilkalt. Akutt forfangenhet ble konstatert. Vi ga medisin og bygget opp høvene med treklosser og gaffatape og fikk den lille shettisen på bena. Litt molefunken var hun, men ved godt mot.

Neste punkt på dagsordenen var slipp av kyr på fellesbeite. Alle deltagende kyr har nå fått nummerskilt i halsbåndet, og skal vandre 1, 5 km til beitet. Legg til bildeNaboens lille bøling kom joggende forbi på veien, og våre 19 kyr slo følge. Eller det vil si, 17 stykker slo følge, mens to løp hjem til fjøset. Det er bestandig litt kinkig å få de yngste og uerfarne kyrne til å forstå hva som skal skje. De gamle vet at nå står to måneder med beite og uteliv for døren, men de unge vet ikke det. Da er det tryggere å være hjemme i fjøset. Men vi fikk da alle på plass til slutt. 17 kyr gikk og to kjørte traktor. Tilsammen er det 46 kyr på fellesbeitet, fordelt på tre brukere. Nå er det turnus med ei uke med melking og to uker fri resten av sommeren. Beiteslippet ble avsluttet med kaffe, vafler og wienerbrød før første melking tok til.

Hjemme står fortsatt en syk ponni og venter. Hun er på bena, men i dårlig form. Hele lørdagen slappet hun av på halmseng i stallen, mens de to andre vennene vrinsket utenfor. I dag, søndag, er hun ute på et skrint beite. Vi er bekymret og veldig spente på utfallet. Vil hun bli bra, eller må hun avlives? Vi krysser fingrene for at Silja blir frisk.
Tre gode venner slapper av på beite.

onsdag 10. juni 2009

Languedoc i glasset

Etter en uke i Languedoc har jeg blitt enda mer glad i regionen enn før. Riktignok har jeg aldri vært i Languedoc tidligere, men noen turer til Roussillon har det vært, og det er ikke så fryktelig langt unna. Languedoc er tiltalende med sitt landskap, sine gode viner og berusende dufter. Garrigue kalles duftene, og for å sitere min kollega Svein, det føles som å være inne i en lammestek. Rosemarin, timian og andre duftede urter gjør deg beruset av det gode liv og Middelhavets bølger med varme 21 grader gjør at jobb av og til føles som ferie.

Men ferie var det ikke. Ikke denne gangen. Vi er i Languedoc for å bli kjent med regionen og vinene før Vinmonopolet fokuserer på dette i juli og august. Languedoc har mange fordeler. Et spennende jordsmonn, et godt klima og sunne vinstokker som ofte også har en anseelig alder. Trist er det derfor at mange produsenter velger å ødelegge sine viner med et overdådig eikepreg og bitre tretoner i avslutningen. Under ett av besøkene, trenger ikke nevne hvor, eller forresten det var hos Gerard Bertrand, fikk vi demonstrert hvor ille det kan være. Tror alle smaksnotatene mine hadde ordet skjemmende fatbruk et eller annet sted. Det er bare trist, for området, filosofien når det gjelder å dyrke druene og selve utgangspunktet for vinene er veldig bra. Men så velger de å overkjøre frukten med eik. Det er nesten som en voldtekt. Pur og ren, jomfruernalsk frukt blir overfalt og tatt av barsk og bitter eik. Jeg er i utgangspunktet ikke utelukkende negativ til eikebruk, men med måte. Men dette ble negativt. Det skal det ikke være for Languedoc er en flott region med et hav av vin. Både gode og dårlige. Vi velger å se på de beste.

Ett av høydepunktene var den sjarmerende og skjeggete vinmakeren hos Domaine du Grand Arc. Hans Aux temps d'Histoire 2007 laget av druer fra 110 år gamle carignanstokker hadde voldsom konsentrasjon og fantastisk frukt . Lang, mørk og kjølig frukt. Kan nesten kjenne smaken av den enda. Vinene er enda ikke å få i Norge.

Nevnes må også "tenkeren" Didier Barral (Dom. Leon Barral) som filosoferer seg fram til den riktige måten å dyrke og lage vin på. Biodynamisk, rent og flott.

Andre navn verdt å merke seg er:

Canet Valette - og da spesielt vinen Une et Mille Nuits 2006, som forøvrig ble ukens vin på Vinforum etter, eller faktisk under besøket.
Clos d'Espinou
La Sauvageonne
Domaine de Mouscaillo

onsdag 3. juni 2009

Languedoc er bra

Languedoc er ganske så flott. Nydelig sol, nærmere 30 grader og et utrolig vakkert lanskap å hvile øynene på når vi humper forbi i vår gamle minibuss med manglende fjærer. Har smakt en rekke viner, alle behørlig notert i min røde notisbok (notater kommer senere).

Nå måtte jeg skynde meg for å dra videre så dette ble en kort post, men Languedoc er bra!